top of page
  • Skribentens bildSusanna Elfors

Tågsemestergruppen har 200 000 medlemmar!

Uppdaterat: 8 okt. 2023Tågsemestrare vid Lofoten
Bild från tågsemesterföredrag i Lund av Per J Andersson

Nu händer det! Tågsemestergruppen har 200 000 medlemmar och det är nästan 2 procent av Sveriges befolkning och fler än vad det bor i Uppsala, som är Sveriges fjärde största stad.


Särskilt roligt är detta just nu när det blåser snålt kring spåren och tågtrafiken prioriteras ned till förmån för andra mer klimatförstörande trafikslag.


Jag startade denna grupp 2014 för att jag själv ville kunna resa mer hållbart på semestern. De första åren hände inte så mycket men år 2018 började gruppen växa och intresset för tågsemester blev allt större. Gruppen blev en inspirationskälla för såväl vanliga resenärer såsom politiker och influensers. Begreppet #flygskam myntades och Tågsemestergruppen visade hur det var möjligt att gå från #flygskam till #tågskryt.


Det är ingen aktivistgrupp men vi som driver den vill att den ska bidra till hållbart resande och därför handlar den inte om tågresor som man flyger till. För den som bara ser tåget som en pikant detalj under en flygresa hänvisar vi till andra forum.


Det vi vill göra är att förena ett hållbart liv med ett härligt liv och alla de fantastiska tågreseberättelser som finns här vittnar om just detta, om tågglädje.


Vi som driver gruppen är:

Susanna på tåget
Susanna på väg till Biarritz

​Susanna Elfors, grundare och admin


Arbetar med hållbarhetsfrågor som entreprenör. Har hållit många föredrag runtom i landet om hur man går från flygskam till tågskryt och deltagit flera paneler och debatter. Utöver tåg ägnar hon sig åt hållbar stadsutveckling och just nu med Odlingslådan, ett koncept för kvartersodling.

Mikael Hansen Goobar, moderator

Mikael på tåget
Mikael på Euronight till Hamburg i somras

Lärare i svenska och engelska som åkte på sin första tågresa ut i Europa sommaren 2010 och har gjort om det nästan varje år sedan dess. Långresor på sommar eller jullov och gärna en liten trip till Köpenhamn vid påsk.Lena Johansson, moderator

Lena njuter av en tågresa

Numera pensionär som i sitt yrkesliv jobbat inom två helt skilda områden: transportsektorn och med ekonomi.


Aktiv släktforskare och moderator i tågsemestergruppen. Älskar att resa och har hela sitt liv varvat tågresor med att resa med långtradare.Per Jörgner, moderator

Per på tåget
Per på Berninabanan i slutet av april i år.

Glad pensionär med många intressen: litteratur, musik, bildkonst och film. Är aktiv i flera föreningar och i Svenska kyrkan. Hjälper sin fru med alla odlingar i deras trädgård och leker gärna med barnbarnen där. Gillar järnvägar och tågresor sedan barndomen.
Åsa Ödman, moderator

Åsa på tåget
Åsa på studiebesök på Samsø i våras

Jobbar på Länsstyrelsen och driver företag inom småskalig livsmedelsförädling, modererar Tågsemester. Har fyra järnvägsstationer som hon räknar som hemmastationer inom samma avstånd.

Hilda på tåget
Hilda på tåg i Polen 2020

Hilda Gustafsson, moderator


Doktorerar och är aktiv i en massa föreningar, drömmer om billigare tågresor, den perfekta tågsemesterspellistan och att starta en nischad tågresebyrå i sitt nästa liv.


Sofia Portström, moderator

Sofia på tåget
Sofia på tåget mellan Insjön och Sala

Tågpendlar varje vecka mellan Insjön och Sala där hon jobbar i Svenska kyrkan med barn- och ungdomskörer men är också miljövetare och gillar att nörda i hållbarhetsfrågor.


Är intresserad av självhushållning och lägger mycket tid på odling och sjunger också så mycket hon kan.
Rasmus Nordström-Lammers

Rasmus på tåget
Rasmus sitter på tåget

Jobbar med IT, är intresserad av musik och litteratur, gillar att dagdrömma om (och åka på) långa tågresor...

654 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page